Najväčšia hala na skladovanie ovocia v Českej republike Mazánek Žernov
Vybudovali sme moderný chladiarenský sklad pre unikátnu technológiu ULO s celkovým objemom uskladneného ovocia 20 000 m3.
Podrobnosti
Investor | Ing. Jiří Mazánek |
Adresa | Žernov okr. Semily |
Typ haly | Skladové, Potraviny, poľnohospodárstvo |
Rozmer (m) | 48x60x11,5 |
Farba | Biela, Červená |
Rok | 2017 |
účel budovy
Generálnym dodávateľom chladiarenskej haly je spoločnosť Pebaco s.r.o., ktorá sa špecializuje na dodávky chladiarenských technológií pre potravinárske haly. Hala je rozdelená na 21 komôr, rozmery šxhxv 5,6x18x10,3m 19ks, zvyšné 2 sú ideálnou polovicou jednej veľkej komory. Hala slúži ako sklad jabĺk a iného ovocia zo súkromných sadov investora. Hala je riešená ako 3-trakt, kde stredná časť slúži ako technologická chodba s podlahou pre obsluhu jednotlivých komôr a umiestnenie množstva technológií.
Čo je sklad ULO
ULO je skratka pre Ultra Low Oxygen, čo zjednodušene znamená, že sklad po naplnení ovocím využíva sofistikované technológie na odsávanie kyslíka zo skladu na úroveň 1 - 2 % a nahrádza ho dusíkom. Ak je hodnota 2 % a menej, znižuje sa miera dýchania a zvyšuje sa kvalita ovocia po vyskladnení. Jednoducho povedané, tento proces má za následok zastavenie dozrievania ovocia a ďalších hnilobných procesov v ovocí. Výsledkom je, že ovocie vydrží až do ďalšieho zberu a môže sa postupne predávať počas celého roka, čo je výhodné z ekonomického hľadiska a predovšetkým pre konečného spotrebiteľa. Pre ovocie je dôležitý nielen obsah kyslíka v %, ale aj požadovaná teplota skladovania okolo 2 °C. V neposlednom rade sa využíva technológia na udržiavanie hladiny CO2, počas skladovania ovocie uvoľňuje CO2, ktorý sa musí tiež udržiavať na úrovni 1 - 2 % pomocou absorbéra CO2. Ideálne podmienky sú 1 % O2 , 1 % CO2 a teplota 1 °C.
Požadovaná technológia ULO
Základom technológie je dobre izolovaný box požadovanej veľkosti, ktorý sa dá postupne počas 5 dní ochladiť na požadovanú teplotu 1 °C pomocou kondenzátorov, kompresorov a výparníkov, pričom box je plne vyťažený. Krabice by sa mali ukladať ideálne po 1/5, a to kvôli teplote ovocia a kvôli uvoľňovaniu vlhkosti z ovocia, ktorá by sa mala v ideálnom prípade udržiavať na 95 %. Vlhkosť sa udržiava pomocou odparovačov, ktoré odvádzajú z boxu vyššiu vlhkosť, než je vhodná pre ovocie. V Žernove má jeden box kapacitu 1 000 m3. Po plnom naplnení boxu sa zapne technológia ULO - generátor redukcie O2, generátor zvýšenia dusíka N2, odparky na odvádzanie vlhkosti z boxu a následne absorbér prebytočného CO2 z dozrievajúceho ovocia. Na vyrovnanie tlaku, aby sa sklad pod vákuom nezrútil, sa používajú tzv. pľúca - vaky, ktoré sú zavesené v technologickej chodbe.
Konštrukcia a izolácia chladiarenského skladu
Konštrukčné riešenie haly je založené na priehradovej konštrukcii doplnenej o priehradový systém METSEC, priehradové rameno a stropný systém. Stĺpy HEA sú votknuté do kalicha. Strecha je nezateplená z plechu TR 45/333 vo farbe RAL 9002, steny až po komory sú opláštené plechom TR 35/207 tiež vo farbe RAL 9002. Samotné komory sú riešené ako voľne stojace, hermeticky uzavreté, doplnené posuvnými chladiarenskými dverami. Sklad je z vonkajšej strany zateplený polystyrénovými doskami s hrúbkou 250 mm (U=0,15 W/m2K), priečky majú hrúbku 200 mm (U=0,19 W/m2K). Do haly sa vstupuje cez sekcionálnu bránu s integrovaným vstupom. Podlaha je prístupná z vonkajšieho krytého schodiska z pórovitého dreva, podlaha je rozdelená tak, že v strede je priestor na zavesenie vriec - tzv. pľúca.
Farebná schéma haly
Celá hala je kompletne sivobiela vo farbe RAL 9002 - vnútorné konštrukcie, panely. Len nosná konštrukcia a klampiarske práce v exteriéri sú v červenohnedej farbe RAL 3009. Vnútorné dvere sú svetlozelené, ochranné zárubne sú čierne s výstražnými páskami.